air fryer
Air fryer
dorucak i vecera
Doručak i večera
rucak
Ručak
supe i corbe
Supe i čorbe
pite i testa
Pite i testa
posna jela
Posna jela
poslastice
Poslastice
zimnica
Zimnica

Mač Melou Kolač: Neodoljivi Recept za Savršenu Penastu Poslasticu

Mač Melou kolač: Brzi recept za sočnu koru, penasti fil od belanaca i bogatu čokoladnu glazuru. Savršen desert za celu porodicu! Saznajte kako se pravi ovaj starinski favorit.
Mac melou

Brzi desert za celu porodicu: Penasti Mač Melou kolač koji se topi u ustima

Tražite brzi, jeftin, a istovremeno spektakularan kolač? Mač Melou kolač je klasičan, starinski desert koji oduševljava svojom vazdušastom teksturom i bogatom čokoladnom glazurom. Kombinacija sočne kore, nežnog, penastog fila od belanaca i  čokoladne glazure čini ovaj kolač pravim izborom za svaku priliku – od nedeljnog popodneva do dečijih rođendana. Priprema je jednostavna i zahteva samo osnovne sastojke koje već imate u kuhinji. Sledite naš detaljni recept i uživajte u ovom čokoladnom raju!

  • 4 jaja
  • 1/2 šolje šećera + 10 kašike šećera
  • 1/2 šolje ulja + 2 kašike ulja
  • 1/2 šolje mleka + 2 kašike mleka
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 šolja brašna
  • 3 kašike kakao praha
  •  2 štangle čokolade za kolače 

1. Umutiti 4 žumanca sa pola šolje šećera dok smesa ne postane penasta.

2. Postepeno dodavati pola šolje ulja i pola šolje mleka, mešajući dok se ne sjedini, zatim 1 šolju brašna, 1 prašak za pecivo i 1 kašiku kakao praha. Kratko mutiti dok se sve ne sjedini u glatko testo.

3. Izlijti testo u predhodno podmazan pleh uljem i brašnom i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180C dok kora ne porumeni i dok ne bude pečena (proverite čačkalicom).

4. Dobro umutite 4 belanca u čvrst sneg. Postepeno, kašiku po kašiku, dodajte i mutite 8 kašika šećera, dok ne dobijete čvrst i sjajan sneg.

5. Dobijeni sneg od belanaca rasporedite ravnomerno preko vruće, pečene kore. Vratite kolač u rernu i pecite 10 minuta na 100C.

6. Priprema glazure: U šerpici na srednjoj temperaturi otopiti 2 štangle čokolade za kolače, 2 kašike šećera, 2 kašike mleka, 2 kašike kakao praha i 2 kašike ulja. Mešati dok se svi sastojci ne sjedine u glatku i sjajnu smesu.

7. Otopljenu glazuru prelijti preko fila od belanaca, ravnomerno raspoređujući. Ostaviti kolač da se ohladi pre služenja.

💡 Korisni Saveti i Varijacije za Marshmallow Kolač

🍽️ Serviranje i Čuvanje

Mač Melou kolač je najlepši kada je dobro ohlađen, jer se tada fil od belanaca stabilizuje, a čokoladna glazura stegne. Secite ga na kocke oštrim nožem koji ste prethodno zaronili u vrelu vodu – ovo će sprečiti lepljenje fila i pucanje glazure. Kolač čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru do 3-4 dana. Nije pogodan za zamrzavanje zbog fila od belanaca.

🌰 Arome i Dodaci: Prilagođavanje Recepta

Da bi vaš čokoladni kolač sa penom bio još zanimljiviji, možete mu dodati različite arome:

  • Vanila: Dodajte kesicu vanilin šećera ili kašičicu ekstrakta vanile u sneg od belanaca.

  • Korica Limuna/Narandže: Rende korice citrusa (limun ili narandža) u koru kolača daće mu osvežavajući notu, koja se odlično slaže sa čokoladom i slatkim filom.

  • Kokos: U fil od belanaca možete umešati 2-3 kašike kokosovog brašna pre pečenja. Kokos će mu dati dodatnu teksturu i egzotičan ukus, pa će kolač postati sličan popularnom Čupavom kolaču.

  • Orasi/Lešnici: Deo brašna u kori možete zameniti mlevenim orasima ili lešnicima za bogatiji, orašast ukus.

🧁 Rešavanje Problema sa Filom od Belanaca (Sneg)

Ponekad se sneg od belanaca može „izjaloviti“ ili pustiti vodu. Evo kako to da izbegnete:

  • Pravilan Sneg: Belanca moraju biti savršeno čista – pazite da u njih ne dospe ni kap žumanca ili masti. Koristite staklenu ili metalnu posudu (ne plastičnu, jer zadržava masnoću).

  • Stabilnost: Tajna stabilnog snega je postepeno dodavanje šećera. On se mora rastvoriti u belancima dok mutite. Mutite dok ne dobijete „oštar vrh“ , što znači da sneg stoji uspravno kada podignete mutilice.

  • Pravilno Pečenje: Pečenje na niskoj temperaturi  fiksira fil bez promene boje, zadržavajući njegovu prozračnost. Nikako ne povećavajte temperaturu, jer će fil postati žilav i žut.

Ostavite odgovor

Hej, prijavi se na newsletter i budi uvek u toku

Pročitaj našu politiku privatnosti za više informacija.

Shoppster smart
Registruj se besplatno, postani član Shoppster Smart programa i ostvari posebne pogodnosti