
Tražite brzi, jeftin, a istovremeno spektakularan kolač? Mač Melou kolač je klasičan, starinski desert koji oduševljava svojom vazdušastom teksturom i bogatom čokoladnom glazurom. Kombinacija sočne kore, nežnog, penastog fila od belanaca i čokoladne glazure čini ovaj kolač pravim izborom za svaku priliku – od nedeljnog popodneva do dečijih rođendana. Priprema je jednostavna i zahteva samo osnovne sastojke koje već imate u kuhinji. Sledite naš detaljni recept i uživajte u ovom čokoladnom raju!
1. Umutiti 4 žumanca sa pola šolje šećera dok smesa ne postane penasta.
2. Postepeno dodavati pola šolje ulja i pola šolje mleka, mešajući dok se ne sjedini, zatim 1 šolju brašna, 1 prašak za pecivo i 1 kašiku kakao praha. Kratko mutiti dok se sve ne sjedini u glatko testo.
3. Izlijti testo u predhodno podmazan pleh uljem i brašnom i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180C dok kora ne porumeni i dok ne bude pečena (proverite čačkalicom).
4. Dobro umutite 4 belanca u čvrst sneg. Postepeno, kašiku po kašiku, dodajte i mutite 8 kašika šećera, dok ne dobijete čvrst i sjajan sneg.
5. Dobijeni sneg od belanaca rasporedite ravnomerno preko vruće, pečene kore. Vratite kolač u rernu i pecite 10 minuta na 100C.
6. Priprema glazure: U šerpici na srednjoj temperaturi otopiti 2 štangle čokolade za kolače, 2 kašike šećera, 2 kašike mleka, 2 kašike kakao praha i 2 kašike ulja. Mešati dok se svi sastojci ne sjedine u glatku i sjajnu smesu.
7. Otopljenu glazuru prelijti preko fila od belanaca, ravnomerno raspoređujući. Ostaviti kolač da se ohladi pre služenja.
Mač Melou kolač je najlepši kada je dobro ohlađen, jer se tada fil od belanaca stabilizuje, a čokoladna glazura stegne. Secite ga na kocke oštrim nožem koji ste prethodno zaronili u vrelu vodu – ovo će sprečiti lepljenje fila i pucanje glazure. Kolač čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru do 3-4 dana. Nije pogodan za zamrzavanje zbog fila od belanaca.
Da bi vaš čokoladni kolač sa penom bio još zanimljiviji, možete mu dodati različite arome:
Vanila: Dodajte kesicu vanilin šećera ili kašičicu ekstrakta vanile u sneg od belanaca.
Korica Limuna/Narandže: Rende korice citrusa (limun ili narandža) u koru kolača daće mu osvežavajući notu, koja se odlično slaže sa čokoladom i slatkim filom.
Kokos: U fil od belanaca možete umešati 2-3 kašike kokosovog brašna pre pečenja. Kokos će mu dati dodatnu teksturu i egzotičan ukus, pa će kolač postati sličan popularnom Čupavom kolaču.
Orasi/Lešnici: Deo brašna u kori možete zameniti mlevenim orasima ili lešnicima za bogatiji, orašast ukus.
Ponekad se sneg od belanaca može „izjaloviti“ ili pustiti vodu. Evo kako to da izbegnete:
Pravilan Sneg: Belanca moraju biti savršeno čista – pazite da u njih ne dospe ni kap žumanca ili masti. Koristite staklenu ili metalnu posudu (ne plastičnu, jer zadržava masnoću).
Stabilnost: Tajna stabilnog snega je postepeno dodavanje šećera. On se mora rastvoriti u belancima dok mutite. Mutite dok ne dobijete „oštar vrh“ , što znači da sneg stoji uspravno kada podignete mutilice.
Pravilno Pečenje: Pečenje na niskoj temperaturi fiksira fil bez promene boje, zadržavajući njegovu prozračnost. Nikako ne povećavajte temperaturu, jer će fil postati žilav i žut.