Ajvar recept - tradicionalni samo od paprike
Ajvar recept – tradicionalni pravi ajvar kakav moja majka priprema 50 godina, prilagođen sadašnjim uslovima i savremenoj domaćici. Ovaj ajvar koji se pravi samo od paprike uz dodatak vrlo malo ulja, soli i šećera, očaraće vas svojim bogatim, punim i kremastim ukusom.

Sastojci:
(mera je za 5 kg paprika a vi prilagodite količini koju pravite)
- 5 kg paprike
- 2.5 do 3 dl ulja
- 20-25 g soli
- 10 g šećera
Sastojci i postupak pravljenja ajvara
Postupak:
1. Paprike dobro operite i posušite čistom krpom. Ako nemate drugih mogućnosti, pecite ih u rerni, opcija gornji gril na 200 C, 10 minuta sa jedne i 5 minuta sa druge strane.
2. Vaditi ih u šerpu obloženu providnom folijom, poklopiti i ostaviti da se paprika potpari kako bi se lakše ljuštila. Kada se prohladi, oljuštiti je i očistiti od semenki.
3. Ostaviti ih preko noći u rešetkastoj posudi da se ocede.
4. Zatim je samleti na mašini a možete je usitniti i u secku ali ne previše.
5. Na dno šerpe staviti polovinu ulja. Kada se ulje ugreje, staviti papriku i pržiti je na srednjoj vatri uz neprekidno lagano mešanje.
6. Postepeno dodavati so, šećer, ostatak ulja i prilagoditi vašem ukusu.
7. Ajvar je gotov kada pri mešanju ostaje trag od varjače.
VAŽNO: Ulje, so i šećer dodavati postepeno, probajte tokom spremanja i prilagodite vašem ukusu, date mere su okvirne jer u zavisnosti od kvalite paprike zavisi i količina koju ćete dobiti nakon njenog pečenja i prženja.