air fryer
Air fryer
dorucak i vecera
Doručak i večera
rucak
Ručak
supe i corbe
Supe i čorbe
pite i testa
Pite i testa
posna jela
Posna jela
poslastice
Poslastice
zimnica
Zimnica

Ajvar recept tradicionalni samo od paprike

Ajvar recept pravi, od čistih paprika, prilagođen savremenoj domaćici. Tradicionalan ukus uz modernu pripremu za jednostavan i ukusan rezultat
Ajvar recept

Ajvar recept – tradicionalni pravi ajvar kakav moja majka priprema 50 godina, prilagođen sadašnjim uslovima i savremenoj domaćici. Ovaj ajvar koji se pravi samo od paprike uz dodatak vrlo malo ulja, soli i šećera, očaraće vas svojim bogatim, punim i kremastim ukusom. 

Ajvar recept

Sastojci:

(mera je za 5 kg paprika a vi prilagodite količini koju pravite)

- 5 kg paprike
- 2.5 do 3 dl ulja
- 20-25 g soli
- 10 g šećera

Sastojci i postupak pravljenja ajvara

Postupak:

1. Paprike dobro operite i posušite čistom krpom. Ako nemate drugih mogućnosti, pecite ih u rerni, opcija gornji gril na 200 C, 10 minuta sa jedne i 5 minuta sa druge strane.

2. Vaditi ih u šerpu obloženu providnom folijom, poklopiti i ostaviti da se paprika potpari kako bi se lakše ljuštila. Kada se prohladi, oljuštiti je i očistiti od semenki.

3. Ostaviti ih preko noći u rešetkastoj posudi da se ocede.

4. Zatim je samleti na mašini a možete je usitniti i u secku ali ne previše.

5. Na dno šerpe staviti polovinu ulja. Kada se ulje ugreje, staviti papriku i pržiti je na srednjoj vatri uz neprekidno lagano mešanje.

6. Postepeno dodavati so, šećer, ostatak ulja i prilagoditi vašem ukusu.

7. Ajvar je gotov kada pri mešanju ostaje trag od varjače.

VAŽNO: Ulje, so i šećer dodavati postepeno, probajte tokom spremanja i prilagodite vašem ukusu, date mere su okvirne jer u zavisnosti od kvalite paprike zavisi i količina koju ćete dobiti nakon njenog pečenja i prženja.

Ajvar tradicionalni pravi - video recept

Hej, zašto se ne prijaviš na Recepti online newsletter i budeš uvek u toku? A biće i poklona.